Gratis intake
Couperose wang

Couperose

Couperose is een cluster van rode (of blauwe) bloedvaatjes die voornamelijk voorkomt in het gezicht of op de benen. De vaatwanden van de bloedvaatjes zijn verzwakt. veroudering, uv-straling en veel buiten zijn kunnen hier oorzaken van zijn.

Couperose kan geen kwaad maar wordt wel vaak als ontsierend ervaren. Couperose verdwijnt helaas niet meer vanzelf, maar kan wel prima behandeld worden. Dat doen we door middel van de KTP vaatlaser of IPL.

Wat is couperose?

Bij couperose zien we meerdere kleine bloedvaatjes bij elkaar. De vaatjes zijn rood tot paars/blauw van kleur. De vaatjes kunnen geen kwaad en spelen geen rol meer in de aanvoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen. Couperose komt het meest voor in het gezicht op de wangen, neus en kin, in de hals en het decoloté of op de benen. Door met een vingertop op de vaatjes te drukken, verdwijnt de roodheid heel even om daarna weer blijvend terug te keren.

Hoe ontstaat couperose?

Couperose begint in de meeste gevallen op latere leeftijd door het verzwakken van de vaatwanden, waardoor de vaten verwijden. Ook wordt de huid dunner naarmate je ouder wordt. Hierdoor zijn de verwijde vaatjes duidelijker te zien. In de loop van de jaren kan het uitbreiden tot een netwerk van gesprongen vaatjes en wordt de roodheid steeds meer zichtbaar. Andere factoren die couperose veroorzaken of verergeren zijn:

  • Zon, alcohol, temperatuurschommelingen en stress hebben allen één ding gemeen. Ze maken het bloed dunner en laten het sneller stromen. Dit heeft invloed op het ontstaan van couperose in de huid.
  • Geneesmiddelen kunnen een negatieve invloed hebben op de huid en gesprongen bloedvaatjes stimuleren.
  • Aanleg voor couperose zie je in de ene familie meer dan in de ander. Hebben jouw ouders last van couperose? Dan is de kans groter dat jij het ook kunt krijgen.
  • Pittig eten wordt niet aangeraden als je huid gevoelig is voor het snel ontwikkelen van roodheid.

Mix-up: couperose of rosacea?

Couperose kan klachten als branderigheid, tintelingen of jeuk geven. Dezelfde huidklachten als bij rosacea. Bij rosacea vertoont de huid echter ook puskoppen, zwelling, rode bultjes en blaasjes gevuld met vocht. Het is belangrijk bij beide aandoeningen de juiste diagnose te stellen zodat we de aandoening met de juiste behandeling kunnen matchen.

Couperose behandelen

Bij Huidtherapie Eemland behandelen we couperose onder andere met IPL en lasertherapie. Tijdens een intakegesprek besluit de huidtherapeut, in overleg met jou, welke behandeling voor jou het meest geschikt is. Zo ben jij zo snel en effectief mogelijk van de couperose af. Het behandelplan en de adviezen die de huidtherapeut geeft is op maat. Zo weet je exact waar je aan toe bent en behalen we het beste resultaat!

We kiezen uit één van, of een combinatie van de volgende behandelingen:

IPL behandeling

Bij deze behandeltechniek wordt gebruik gemaakt van lichtenergie. Het hemoglobine in de bloedbaan absorbeert dit licht waardoor warmte ontwikkeling optreedt. Hierdoor plakken de vaatwanden tegen elkaar en dit wordt opgeruimd door het lichaam. Deze behandeling is ook zeer geschikt voor diffuse roodheid. Dit is een blijvende vlekkerige roodheid van de huid.

Meer over IPL behandelingen »

Nd:YAG vaatlaser

Dit is een lasertechniek die berust op het verhitten van het bloed waardoor het behandelde vaatje vernietigd wordt. Dit is een veilige, secure en snelle behandeling.

Meer over vaatlaser behandelingen »

Camouflagetherapie

Dit is een behandelmethode waarbij de vaatjes bedekt worden met medische camouflageproducten zoals Lycogel of Dermacolor.

Meer over camouflagetherapie »

Plan jouw intakegesprek

Kom snel langs en maak gebruik van ons advies op maat tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we jouw vragen, wensen en verwachtingen. Wij zullen jouw huid onderzoeken en een persoonlijk plan van aanpak opstellen. Bovendien krijg je een prijsindicatie. Zo weet je exact waar je aan toe bent.

Bij ons werken alleen HBO opgeleide en BIG geregistreerde huidtherapeuten. En kun je terecht zonder verwijzing van de huisarts of medisch specialist. In sommige gevallen is wel een verwijzing nodig om in aanmerking te komen voor een vergoeding. Informeer bij je zorgverzekeraar of dit het geval is.

Gerelateerde onderwerpen

Home » Huidaandoeningen » Couperose
Call Now Button